Som gravid gør man alt, hvad man kan for at passe godt på baby i maven. De fleste har også helt styr på, hvad man må spise, og hvornår man må styre sine crawings, så man giver baby de allerbedste forhold. Men hvad med motion? Hvorfor er det godt for baby?

Som vi også skriver om her på MammaGo, er motion og bevægelse en vigtig del af din sundhed både før og efter fødslen og ikke mindst til fødslen, hvor din krop skal være stærk. Men motion og bevægelse har også betydning for baby, for mens din baby er i maven, hænger dine sunde vaner sammen med babyens trivsel. Derfor har vi her samlet et par tørre facts om, hvad der faktisk sker i maven, når du motionerer.

Moderkage, grønt fostervand og for tidlig fødsel
Starter du med at dyrke motion allerede tidligt i graviditeten, vil din moderkage vokse og fungere bedre, og det kan have betydning for dit barns fødselsvægt. Er du en af dem, der dyrkede meget motion før og er fortsat med motion og styrketræning under graviditeten, kan du glæde dig over, at sandsynligheden er mindre for grønt fostervand, og at din babys hjertelyd er påvirket ved fødslen. Et studie viser også, at du faktisk kan reducere risikoen for at føde for tidligt, hvis du dyrker motion i forhold til, hvis du ikke bevæger dig under graviditeten. Og det er selvfølgelig bedst, hvis baby bliver i maven så længe som muligt.

Når trapperne er nok
Svangerskabsforgiftning er også det, der på fagsprog hedder præeklampsi, og ca. 2-3 % af alle gravide udvikler svangerskabsforgiftning under graviditeten. I langt de fleste tilfælde er det heldigvis ikke uskadeligt for baby, men der er risiko for, at baby vokser langsommere end normalt og er mindre end forventet i forhold til terminen. Hvis svangerskabsforgiftningen har gjort det nødvendigt at føde før termin, bliver baby af den grund selvfølgelig også født for tidligt. Heldigvis hjælper bevægelse og motion, for man har fundet ud af, at man kan forebygge svangerskabsforgiftning med op til 41 %, hvis du bevæger dig under graviditeten. Og den ekstra gode nyhed er, at det faktisk gør en forskel, at du bare tager trappen frem for elevatoren og ikke nødvendigvis finder kondicyklen frem, for kvinder, der slet ikke bevæger sig, kan nedsætte risikoen for svangerskabsforgiftning med hele 29 % ved netop bare at tage trappen.

Alt er godt, intet er dårligt
Det dejlige ved motion og bevægelse er, at alt er godt. Det betyder, at det altid er bedre at gøre en lillebittesmule end slet ingenting. Det er ikke sådan, at motion kun har betydning for din og babys sundhed, hvis du sveder og pruster hver eneste dag. Nej, hver gang du bare går en tur eller hopper 3 hop, er det godt. Du kan røre dig, som det passer med dig og dine behov; bare du rør dig. Alt er godt, intet er dårligt.