Det er ikke kun din mave, der vokser, når du bliver gravid. Hele din krop forandrer sig, og selvom det kan lyde dramatisk, så er det jo ikke forkert: Dit liv vil ændre sig for altid.

Hvis du går til tjek ved din læge og jordemoder, har de sikkert sørget for at minde dig om, at regelmæssig motion er godt og sundt for både dig og din baby. Du lytter, du nikker, og så går du hjem til din sofa. Derfor ser vi på, hvorfor det kan være svært at føle sig motiveret til motion, og giver dig et konkret bud på, hvordan du måske alligevel får givet din bløde sofa kamp til stregen.

Graviditetsgener i ugevis – måske i måneder

Hvert trimester har sin charme. En skøn pærevælling af fysiske gener og forandringer, ændringer i dit humør og måske også i måden, du betragter verden og dig selv på. Graviditetens 40 uger plus/minus kan være en overvældende periode. Hvis vi skal dvæle lidt ved, hvorfor motivation og lyst til at motionere for mange gravide kvinder kan være på et meget lille sted, kan vi jo starte der, hvor det hele sker: i din krop og i dit hoved.

Du er faktisk ikke syg, selvom det kan føles sådan

Vi er vant til, at når vi er syge, skal vi slappe af, restituere og passe på os selv, indtil vi er raske. Derfor kan det virke omvendt, at hvis du har det dårligt i din graviditet, er det ligefrem en god idé at bevæge sig. Du skal altså gøre noget, der er uvant for dig og måske føles unaturligt. Men motion og bevægelse kan gøre dine graviditetsgener mindre generende; du får færre gener fra muskler, led, ledbånd, mave, tarm og kredsløb og får mere energi. Motion er også godt for dig på den lange bane, for motion gør din krop stærk til fødslen og efterfølgende, hvor du måske skal amme og være vågen om natten. Bevægelse og motion er altså en gave, du kan give dig selv, så det hele bliver lidt lettere.

Kvalme og kummekram

Måske har du kvalme eller kun lyst til hvid mad. Måske er du så træt, at du kan sove stående, eller måske krammer du konstant den nærmeste kumme. Det kan også være, du ikke mærker nogen forandringer overhovedet – og at det i sig selv er utrygt for dig. Uanset hvad kan en graviditet tyvstjæle al din energi, og tankerne om det, der skal ske, kan være både udmattende og en smule skræmmende. Så er det vel ikke så underligt, at motivationen til at løbe, dyrke yoga, svømme eller noget helt fjerde holder sig på behørig afstand. Er det?

Motivationsdræbere

Hvis du har det sådan, bør du starte med at give dig selv en krammer. Vid, at du ikke er alene om at lede forgæves efter selv den mindste lyst til sved på panden. Mange gravide har det ligesom dig – og ingen fortjener at dunke sig selv oven i hovedet. Derfor står vi klar med et konkret bud på, hvordan du får bugt med den manglende lyst til at komme ud af starthullerne. Lad os dog først vende blikket mod endnu en essentiel synder på listen over motivationsdræbere.

Idealer og kæmpehøje forventninger

Foruden det bjerg af kropslige og mentale forandringer, der for nogen – og måske dig – på daglig basis skal bestiges, inden man er klar til at kaste sig over motion og sunde måltider, er der også lige dét med forventningerne. Hvilke forventninger har du til dig selv? Er de realistiske? Og er du typen, der jævnligt scroller Instagram eller Facebook igennem?

Sociale medier og alle de gode råd, man finder der – fx fortællinger og skemaer over, hvad andre når at få presset ind i deres hverdag – kan nemt få betydning for os. Går vi op i, hvad andre gør og mener? Vi har lyst til at ryste på hovedet i flok, men sandheden er nok nærmere, at vi er så vant til at finde inspiration online til alt, at det er svært at undgå internettet – og det er svært ikke at være nysgerrig på, hvordan andre, der står i samme situation som én selv, lever deres liv.

Hvis du bliver helt træt i graviditetsgamacherne ved tanken om alt det, alle andre gravide ser ud til at orke, så er vi her for at minde dig om, at det er helt okay. Det er okay at snacke, sove og ikke-orke – men her kommer alligevel et bud på, hvordan du muligvis kan få vristet dig fri af trætte tanker og bløde sofahjørner.


Gavetid

Først og fremmest: Giv Instagram en puster, glem alt om Facebook, og luk dine øjne. Der skal være ro omkring dig, så gør det her, når du er alene – men husk lige at læse artiklen færdig først.

Dernæst: Overvej – med lukkede øjne – hvad du kunne forestille dig at gøre med din krop. Hvilken motionsform ville du give dig selv i gave, nu og her?

Husk følgende: Ingen kan se dig, ingen ved, hvad du har tænkt dig at vælge, og ingen skal have en holdning til det. Gaven er til dig og din baby.

Tænk tanken aktivitet; det vil sige, stil dig selv spørgsmålet, og det første, der falder dig ind, er gaven til dig fra dig. Sig det gerne højt ud i rummet.

Bare rolig, lige her får du ingen forslag til aktiviteter. Pointen er, at du bestemmer – lige her skal du ikke påduttes en aktivitet, som andre finder på. Det skal være dit valg og ingen andres.

Alt tæller

Gaver er til for at blive brugt. Brug din gave så hurtigt som muligt. Før den ud i livet allerede i morgen (og hvis din dag i morgen er booket op, så nupper du dagen efter). Det er din gave, så du bestemmer, hvor længe du gider bruge den. Et kvarter? En halv time? Fem minutter? Al bevægelse giver pote, og jo flere gange, du giver dig selv en gave som denne, desto bedre er det for dig og din baby. De fleste kommer nemlig til at tro, at hvis de ikke orker de 30 minutters motion, der står i brochuren, kan det hele også være lige meget. Det er menneskeligt at tænke sådan, men det er en alt for høj forventning. Alt er faktisk bedre end ingenting. Og du behøver ikke dokumentere dine aktiviteter. Det er nok, at du ved, du er god ved dig selv.

Gave til hverdag

Sunde vaner er gode vaner. Og vi ved, at du bliver glad af at give dig selv en bevæge-gave til hverdag. At du får mere energi, mere motivation til flere halve timer uden sofaen på slæb. Gør det til en vane at give dig selv et pusterum fra skærmen – og giv dig selv gaver til hverdag. En graviditet, fødsel og perioden med et spædbarn er et stort fysisk arbejde, så du skal hjælpe dig selv med at kunne klare dig igennem så godt som muligt. Det fortjener du.