Når graviditetstesten viser to streger, vil du måske opleve at få en del velmenende råd om, hvad du ikke må under din graviditet. Der findes nemlig et hav af graviditetsmyter – især om motion og træning – men det er altså bare myter. Man har faktisk fundet ud af, at motion og bevægelse gør en stor forskel for den gravide, fødslen og babyen i maven. Derfor har vi her samlet 9 graviditetsmyter om motion og træning, så du kan være helt tryg, når du bevæger dig.

Sofaen er bedre end sport og motion!

Ja, det er vidunderligt at ligge på sofaen og gnaske guf eller underlige ting fra dåse – især når du er gravid, træt, sulten og måske ovenikøbet har kvalme. Men sofaen er ikke altid det allerbedste sted for dig og din baby. For hvis du vil holde din krop stærk gennem hele graviditeten og ikke mindst stærk til fødslen, hvor du skal bruge en masse kræfter, skal du op af sofaen og bevæge dig. Og det er der faktisk flere gode grunde til:

Motion under din graviditet vil blandt andet minimere risikoen for at få graviditetssukkersyge, svangerskabsforgiftning, tage overflødige kilo på og få for højt blodtryk. Motion kan også mindske rygsmerter, forstoppelse, hævelse, oppustethed, risikoen for depression under og efter graviditeten og gøre din søvn bedre. Det er i øvrigt også lettere at komme i god form igen, hvis du træner før fødslen.

Men motion er faktisk også vigtig for babyen i maven. En øget blodgennemstrømning er med til at sikre, at din baby modtager en stabil forsyning af ilt og næringsstoffer, hvilket er afgørende for babyens vækst og udvikling. Og undersøgelser viser, at færre børn er overvægtige ved fødslen, når mor er fysisk aktiv i graviditeten.

Jeg må ikke længere bevæge mig, som jeg plejer!

Jo, det bedste, du kan gøre, er at bevæge dig, som du plejer. Du må stadig – og faktisk rigtig gerne – fortsætte med at cykle, træne, danse, lave havearbejde, lege med dine børn, hvis du allerede har et par stykker, dyrke sport – og dyrke sex. Der er ikke noget, du ikke må, så længe du lytter til din krop.

Går du til en sport, hvor du kan bumle maven ind i en af de andre spillere, er det en god idé i stedet at følge med fra sidelinjen og løbe/lunte en ekstra omgang eller lave sprællemænd. Går du til ridning, eller har du planlagt en skitur, så overvej at lade være. Ikke fordi motionen og bevægelserne er farlige – din baby og krop elsker dem. Men det er farligt for både baby og dig, hvis du styrter eller falder på en voldsom måde.

Det er ligegyldigt at starte nu, når jeg ikke rørte mig før graviditeten!

Nej. Det kan selvfølgelig være en bekvem tanke at vente med motionsprojektet til efter fødslen. Men små ting er meget bedre end ingenting. Også selvom du bare lufter hunden lidt længere, cykler til slikbutikken, laver tresquats på gulvet foran Netflix eller tager trappen, når du skal ned med skraldeposerne. Hver gang du bevæger benene, øger du blodcirkulationen i kroppen – og det er rigtig godt for dig selv og dit barn.

Du kan også sagtens begynde at træne, mens du er gravid, men oplever du gener, ubehag eller smerter, så stop. Graviditeten er ikke en tid, hvor du skal komme i dit livs form, så gør det, der passer til lige præcis dig.

Baby falder ud, hvis jeg løber for meget!
Nej, det gør baby ikke. Du må meget gerne løbe. Der findes ingen retningslinjer for, hvor meget eller hvor langt du må løbe som gravid. Men du skal ikke løbe længere som gravid, end du gjorde, da du ikke var gravid. Hvis du oplever, at du bliver ekstra øm i bækkenet under løb, kan det skyldes hormonet relaxin – et hormon, din krop frigør for at gøre leddene bløde inden fødslen, og så stopper du bare. Bliver det for tungt for dig at løbe hen imod slutningen af graviditeten, behøver du ikke parkere løbeskoene helt – rask gang har næsten samme effekt som løb.

Jeg må ikke styrketræne, når jeg er gravid!

Jo, det må du meget gerne. Faktisk skal du træne dine muskler så godt, du kan. Løfter du allerede nu tungt i fx bænkpres og dødløft, fortsætter du endelig bare med det. Begynder du først nu at træne dine muskler, vil du opdage, at det er rigtig rart at få en stærk krop. Du mærker det især til sidst, hvor babyen i maven bliver tung, og det er skønt at kunne gå op ad trapperne, uden at du bliver voldsomt forpustet, og benene syrer til.  

Jeg må ikke løfte tungt!
Jo, hvis du styrketræner, og det føles fint i din krop, kan du sagtens fortsætte, mens du er gravid. Har du et arbejde, hvor du er vant til at løfte og flytte tunge ting dagligt, kan det være en god idé at stoppe med det.

Jeg må ikke træne mavemuskler!
Jo, det må du – og det er kun en god idé, for du skal bruge dine mavemuskler både under fødslen og efter fødslen. Måske oplever du, at maven ikke opfører sig helt, som den plejer, fordi den vokser og samtidig bliver blødere i mavens midtlinje. Det skyldes, at bindevævet, der forbinder de to muskelbuge af din såkaldte sixpack, bliver blødere som led i graviditeten. Men man har fundet ud af, at man faktisk kan mindske eller helt undgå tobleronemaven – altså, at mavemusklerne deler sig – hvis man netop træner sine mavemuskler under graviditeten.

Jeg må ikke få pulsen for højt op!

Jo, det må du godt. Hvis du er vant til HIIT – High Intensity Interval Training – hvor du får pulsen meget højt op, må du godt fortsætte, hvis du også trænede HIIT, inden du blev gravid. Gjorde du ikke, skal du ikke starte på HIIT (det har du nok heller ikke tænkt dig …), men mindre kan nu også gøre det. Konditionstræning – altså træning, hvor formålet er at styrke funktionen af hjerte og lunger – er kun godt. Det kan fx være rask gang, løb, dans (også fri dans hjemme i stuen), svømning, cykling, roning eller aerobic. Når du får pulsen op, udskiller din krop en mængde gode hormoner, der blandt andet reducerer stress og forbedrer humøret.

Samtidig sætter pulsen fut i blodgennemstrømningen i din krop. En øget blodgennemstrømning er med til at sikre, at din baby modtager en stabil forsyning af ilt og næringsstoffer, hvilket er afgørende for babyens vækst og udvikling.

Hvis jeg træner for meget, får jeg plukkeveer!
Nej, de to ting hænger ikke sammen. Vi kan også få plukkeveer af sex og blærebetændelse, eller hvis vi virkelig skal tisse. Plukkeveer er livmoderens måde at træne til fødslen på, og de er helt ufarlige. Spænder din mave op og bliver hård under træning, skal du holde en pause, og plukkeveerne vil aftage. Hvis de gør ondt og kommer i et regelmæssigt tempo, kan det dog være en god idé at tale med din jordemoder om det.

Vi håber, vi nu har afmystificeret nogle af de myter, du har hørt om motion, træning og bevægelse under graviditet. Det vigtige er, at du lytter til dig selv og gør dét, der føles godt. Hvis noget gør ondt eller er ubehageligt, så stop. Gør dét, der passer til lige præcis dig og din baby.

På appen MammaGo kan du finde en række øvelser og inspiration til, hvad du kan gøre for at bevæge dig på en nem, overskuelig og sjov måde – mens du venter på, at din baby kommer til verden.